Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо парламентът се занимава с добива на трюфели?

Новият законопроект за трюфелите не защитава интересите на ловците на гъбата, посочи Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България

гледано: 7670   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Новият законопроект за трюфелите нито защитава интересите на ловците на гъбата, нито ще реши основните проблеми на сектора. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България.
Още по темата

„Според новия законопроект, за да си извадиш разрешително за добив на трюфели, трябва да си член на браншова организация, да изкараш изпит за това и да платиш такса на горското стопанство“, обясни той.

Иванов добави, че когато отидеш да продаваш трюфелите трябва да платиш и данък. „Никъде не видяхме да защитават нашите интереси, само се въвеждат такси“, смята той.

 

Председателят на Асоциацията на ловците на трюфели в България е категоричен, че този законопроект по никакъв начин няма да гарантира опазването на горските находищата в България.

„Основните ни проблеми са копаенето на зелената гъба и изкупуването на пунктовете, а не виждаме инициативи за справяне с тях. Обсъждаха се някакви абсурдни мерки, като когато влизаш в гората да пращаш SMS къде си и да зададеш предварителен обем на добива, а ти няма как да знаеш колко ще набереш“, обясни Росен Иванов.

По думите му в чужбина, за да станеш ловец на трюфели, е необходимо единствено да отидеш в горското стопанство и да платиш еднократна такса за разрешително.

Като друг абсурд и опит за дискриминация в новия законопроект Росен Иванов определи предвидения образователен ценз. Според него също така заложените ограничения за добив на декар при култивираните гъби и отмяната на мобилни пунктове са много притеснителни.

С колко паднаха изкупните цени на трюфелите? Кой ще изкупува зелената гъба при затворени ресторанти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите